بررسی روش کار انکودر و همچنین انواع انکودرها
سلام دوستان عزیزم همراه با سایت ام سی الکترونیکز. پست قبل انکودر رو توضیح دادم و کاربردهای اونو گفتم. قرار شد که در این پست روش کار انکودر رو توضیح بدم تا اگر خواستید یه قطعه جدید بسازین، دقیقا بدونین چرا باید از انکودر استفاده کنین. بعد دیگه اینکه شاید شما بتونین حتی کاربرد جدید براش پیدا کنین 🙂 در این پست دوباره وظیفه انکودر رو خیلی ساده با مثال توضیح میدم؛ بعد انواع انکودر و روش کار کردن هر کدوم از اونها رو بیان میکنم. نترسین خلاصه و ساده مینویسم 😀

روش کار انکودر
انکودر چیست
برای یادآوری یک بار دیگه کار انکودر رو توضیح میدم. انکودر میاد خاصیتهای مکانیکی رو اندازهگیری میکنه و تبدیلش میکنه به یک کد. بعد این کد رو تحویل به دیکودر میده ( نگران نباشین، در پستهای بعد دیکودر توضیح داده میشه!). به عنوان مثال؛ بببینین در ماشین سرعت سنج، برای اندازهگیری سرعت وجود داره. در وسایل هم برای فهمیدن سرعت چرخش موتور از انکودر استفاده میشه. خب الان احتمالا براتون جالبه که بدونین چجوری کار میکنه. بریم سراغ نحوه کار کردنش!
روش کار انکودر
روش کار انکودر در انواع محتلف دیکودر متفاوت هست. در ادامه انواع اون و نحوه کار کردن هر کدوم رو به صورت خلاصه و ساده و روان توضیح میدم. از نطر فیزیکی انکودر ها به دو دسته خطی و چرخشی (دورانی) تقسیم میشن، که ما با این قسمتش کاری نداریم!
تقسیمبندی انکودرها
۱- انکودرهای نوری
این انکودرها میتونن یک یا چند تا گیرنده و فرستنده داشته باشن. و یک صفحه شیار دارن. وقتی فرستنده نوری رو میفرسته، اگه شیاری خالی روبهروی اون باشه، نور به گیرنده میرسه وگرنه نمیرسه.
به عنوان مثال، ما یه گیرنده داریم که اگه عدد ۱ رو به میکرو کنترلر بفرسته، یعنی نوری دریافت کرده. در غیر این صورت اگه نوری بهش نرسه عدد ۰ رو میفرسته. حالا ما یک انکودر با ده شیار داریم. اگه محور یه دور بچرخه، (چون انکودرمون ده شیار داره) ۱۰ بار عدد ۱ و ۱۰ بار عدد ۰ رو نشون میده. ببینین به سادگی با استفاده از همین میشه سرعت رو تشخیص داد! اگه در دقیقه ۱۰۰ بار عدد ۱ نشون داده بشه، معنیش اینه که در دقیقه ۱۰ دور میزنه، پس سرعتمون ۱۰ دور در دقیقه است.
از مزیتهای این نوع انکودر دقت و قابلیت اطمینان بالا و ارزون بودن اون هست. عیب این نوع اینه که در ظرایطی که هوا نامناسبه، یعنی گرد و غبار هست نمیتونه خوب کار کنه.

انکودرهای نوری
۲– انکودرهای مغناطیسی
در این نوع انکودرها معمولا یا، یه آهنربا با شکل حلقهای روی یک محور قرار گرفته . یا اینکه یک چرخدنده از جنس مواد فرومغناطیسی داریم. در واقع این انکودرها با استفاده از رلوکتاسن و اثر هال استفاده میکنه.
برای مزایای این نوع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قابلیت استفاده در شرایط بد آب و هوا و ارتعاشات – مقاومت بیشتر از انکودر نوری – در بازه دمایی بیشتری نسبت به نوری کار میکنه؛
ایرادش هم اینه که ذقتش نسبت به نوع نوری کمتره.

انکودرهای مغناطیسی
ممنون از همراهی شما. نوع سومی هم به نام نوع خازنی وجود داره که خودمم بلد نیستم 😀 اگه مایل به یادگیری اون هستین در قسمت نظرات و ارتباط با ما بگین تا یاد بگیرم و توضیحش بدم 🙂
لینک چند مطلب اخیر:
انکودر چیست؟ Encoder به زبان ساده و بررسی کاربردهای آن
مقاومت چیست؟ انواع مقاومت و کاربرد آنها
برچسب ها mcelectronics.irانکودرهای مغناطیسیانکودرهای نوریانواع انکودرروش کار انکودرروش کار انکودرهای مغناطیسیروش کار انکودرهای نوری
- قبلی انکودر چیست؟ Encoder به زبان ساده و بررسی کاربردهای آن
- بعدی دیود چیست توضیح دیود و کاربردهایش به زبان ساده
0 دیدگاه در “بررسی روش کار انکودر و همچنین انواع انکودرها”