انواع میکروکنترلرها و مقایسه خانوادههای مختلف آن
با سلام. با توجه به اینکه میکروکنترلرها چند نوع دارند و هر نوع خصوصیات خودش رو داره. تصمیم گرفتیم، در این پست انواع میکروکنترلرها رو توضیح بدیم و مقایسهای بین اونها داشته باشیم. در پستهای قبل میکروکنترلر رو توضیح دادیم، برای یادآوری میتونین به صفحه اصلی سایت مراجعه کنین. امیدوارم که استفاده کافی از مطلب امروز ببرید.
انواع میکروکنترلرها
میکروکنترلرهای ۸۰۵۱
۸۰۵۱ها اولین خانواده از میکروکنترلرها به شمار میان. طبیعتا نسبت به نوعهای دیگر سرعت و حافظه خیلی کمتری دارن. مثلا حافظه ۸۰۵۱ها نسبت به مدلهای AVR چیزی حدود یک صدم هست و سرعتش نسبت به AVR دوازده برابر کمتر هست! یا مثلا سرعتش نسبت به خانواده PIC حدود چهار برابر کمتره! البته اینو در نظر بگیرین که قیمتش نسبت به مدلهای دیگه خیلی پایینتره.
برای برنامهنویسی این میکروکنترلرها از زبانهای اسمبلی (اصلی) یا سی استفاده میشه. دو کامپایلر معروف این نوع franklin و keli هستند. در این میکروکنترلرها دو تایمر، یک Ram با اندازه ۱۲۸ بایت، یک ROM چهار کیلوبایتی، چهار پورت موازی و یک پورت سریال وجود داره. شکل زیر یک میکروکنترلر از این خانواده رو نشون میده:

میکروکنترلر ۸۰۵۱
میکروکنترلرهای AVR
این نوع محبوبترین نوع میکروکنترلرها رو داره. از ویژگیهای این نوع، میتونیم به وجود امکاناتی مثل؛ مبدل آنالوگ به دیجیتال یا ADC، صفحه نمایش گرافیکی، سرعت بالا ، حافظهی Rom از نوع EEPROM، مصرف زیاد انرژی، فرکانس پایین، وقفهها، مقایسهکننده آنالوگ، استفاده از پورت USB و.. اشاره کرد.
AVRها از دو معماری RISC و CISC استفاده میکنن. معماری RISC اینطوریه که دستورات سریعتر اجرا میشن، ولی برنامهنویسی سختتر میشه. CISC مدلیه که دستورات کامپیوتر پیچیده میشن، در عوض برنامهنویسی سادهتر میشه. چون دستورات هستن که برنامه رو میسازن.
برنامهنویسی این میکروکنترلرها به زبان بیسیک یا سی انجام میشه. این نوع از میکروکنترلرها خودشون دارای چهار زیرنوع هستن : الف-سری کلاسیک یا AT90S ب: سری ATtiny (جز معروفهاست) ج: سری ATmega (این نوع هم جز نوعهای معروف هست) د: سری جدید یا ATXmega
میکروکنترلرهای PIC
PIC هم از میکروکنترلرهای محبوبه ولی در زمینه صنعت! انواع مختلفی داره؛ از ۸ بیت تا ۱۶ بیت و ۳۲ بیت؛ که هر کدوم کاربرد خودشون رو دارن. در مجموع این مدل شبیه به مدلهای خانواده AVR هست، ولی یکم کاربرد صنعتیتری داره.
شکل زیر یک میکروکنترلر PIC رو نشون میده و میبینین که اندازه اون چند سانتیمتر است.

میکروکنترلر PIC
امیدوارم که از مطلب امروز رضایت داشته باشین. سایت امسیالکترونیکز رو با دوستانتون به اشتراک بذارین.
در لینکهای زیر مطالبی است که توصیه میشه اونها رو هم مطالعه کنید:
میکروکنترلر چیست و چگونه برنامهریزی میشود
ساخت یک مدار ساده با LED – آشنایی با اصول ساخت مدار الکتریکی
انواع ترموستات و توضیح روش کار هر کدام به زبان ساده
ژنراتور چیست و کجا کاربرد دارد
برچسب ها mcelectronics.irآموزش الکترونیک از پایهآموزش الکترونیک از پایه با زبان سادهامسیالکترونیکزانواع میکروکنترلرهابررسی میکروکنترلرهای 8051بررسی میکروکنترلرهای AVRمیکروکنترلرهای 8051میکروکنترلرهای AVRمیکروکنترلرهای PIC
0 دیدگاه در “انواع میکروکنترلرها و مقایسه خانوادههای مختلف آن”