آشنایی با قطعات الکترونیکی – ترانزیستور، خازن، مقاومت، ژنراتور و …

با سلام خدمت شما عزیزان همراه با سایت ام سی الکترونیکز. در این پست قصد داریم تعدادی از قطعات الکترونیکی از قبیل خازن، مقاومت، بردبورد، ترانزیستور، میکروکنترلر و .. را معرفی کنیم و کاربرد آنها را به صورت خلاصه شرح دهیم. امیدوارم از این مطلب استفاده کافی را ببرید.

قطعات الکترونیکی

قطعات الکترونیکی

۱- ترانزیستور

ترانزیستور قطعه‌ای هست که می‌تونه میزان رسانا و عایق بودن خودش رو تغییر بده. به عبارت دیگه بعضی وقتا می‌تونه رسانا باشه و بعضی وقتا عایق (جریان ناچیزی از خودش عبور میده) باشه. در ادامه چند نکته در مورد ترانزیستور میگم. تصویر زیر چند نمونه ترانزیستور رو نشون میده.

ترانزیستور چیست

ترانزیستور چیست

نکات تزانزیستور

 الف- یکی از قطعات مهم در مدارها است.

 ب- از عناصر نیمه هادی ساخته شده (مثل ژرمانیوم و سیلیکون).

 ج- سه پایه به نام‌های بیس (B) و کلکتور (C) و امیتور (E) داره.

 د-  برای مطالعه بیشتر در این مورد، می‌تونین به ترانزیستور چیست؟ توضیح کاربرد ترانزیستور مراجعه کنید.

۲- مقاومت

یکی دیگر از قطعات پرکاربرد مقاومت است. عمل اصلی این قطعه، از اسمش قابل استخراجه. یعنی قطعه‌ای  که جلوی حرکت الکترون‌ها رو می‌گیره. در شکل زیر یک مقاومت کربنی رو می‌تونین مشاهده کنین.

مقاومت چیست

مقاومت چیست

نکات مقاومت

 الف- مقاومت‌ها به دو دسته کلی ثابت و متغیر تقسیم میشن. هر کدوم از اینها زیر نوع خودش رو داره، مقاومت کربنی یک نوع از مقاومت ثابت هست. 

 ب- با استفاده از خطوط روی مقاومت میتونیم اندازه مقاومت رو بفهمیم. 

 ج- اگر تمایل به خواندن بیشتر در مورد مقاومت دارین، می‌توانید به مقاومت چیست؟ انواع مقاومت و کاربرد آنها بروید.

۳- خازن

خازن قطعه‌ای هست که انرژی رو ذخیره می‌کنه و بعدا آزاد می‌کنه. چند نکته در مورد خازن وجود داره که در زیر به اونها اشاره می‌کنم. تصویر زیر یک خازن سرامیکی رو نشون میده.

خازن چیست

خازن چیست

نکات خازن

 الف- خازن‌ها انوع متفاوتی دارن چند نوع از اونها : عدسی، سرامیکی، الکترولیتی و.. هستند.

 ب- ولتاژ خازن رو با مولتی متر اندازه می‌گیرن.

 ج- خازن یه ظرفیت حداکثر داره، بعد از اون اگه به منبع ولتاژ هم وصل بشه جریان رو از خودش عبور نمیده.

 د- ظرفیت خازن رو چند پارامتر تعیین می‌‌کنن. اول اینکه هرچقدر مساحت صفحات بزرگتر باشه ظرفیت بیشتر میشه؛ دوم اینکه فاصله بین صفحات هر چه کمتر باشه ظرفیت بیشتر میشه. سوم هم جنس عایق در خازن هست؛ که با ظرفیت خازن رابطه مستقیم داره.

ه- برای مطالعه بیشتر در مورد خازن، به خازن چیست؟ انواع خازن و کاربرد خازن بروید.

۴- انکودر

انکودر وسیله‌ای هست که حرکت‌های مکانیکی خطی و دورانی رو به کد تبدیل می‌کنه. تصویر زیر یک نمونه از انکودر رو نشون میده.

انکودر چیست

انکودر چیست

نکات انکودر

 الف- انکودرها انواع متفاوتی دارند، دو نوع رایج اونها نوری و مغناطیسی است.

 ب- ولتاژ خازن رو با مولتی متر اندازه می‌گیرن.

 ج- کاربرد زیادی در سنچش سرعت و .. داره.

 د- برای آشنایی با نحوه کارکردن انکورد به بررسی روش کار انکودر و همچنین انواع انکودرها مراجعه کنید.

۵- دیود

دیود هم یکی از قطعات مهم هست، این قطعه جز نیمه‌هادی‌ها است، که برق رو از یه طرف عبور میده و از طرف دیگه عبور نمیده. شکل زیر دیود رو نشون میده.

دیود چیست

دیود چیست

نکات دیود

 الف- بایاس کردن یعنی منبع ولتاژ رو به چه روشی به دیود وصل کنیم؛ دو روش دارد: مستقیم و معکوس

 ب- یکی از کاربردهای مهم دیود تبدیل جریان AC به DC هست.

 ج- برای خواندن بیشتر در مورد دیود، به دیود چیست توضیح دیود و کاربردهایش به زبان ساده برین.

۶- ترانسفورماتور

ترانسفورماتور قطعه‌ای هست که میدان مغناطیسی ایجاد میکنه و با استفاده از این میدان، جریان الکتریکی رو از یک سیم‌پیچ به سیم‌پیچ‌های دیگه انتقال میده. شکل زیر یک ترانسفورماتور رو نشون میده.

ترانسفورماتور چیست

ترانسفورماتور چیست

نکات ترانسفورماتور

 الف- قانون پایستگی انرژی در این مورد صدق می‌کند، یعنی ولتاژ جریان در سیم اول برابر با ولتاژ جریان در سیم دوم برابر است.

 ب- اساس کار ترانسفورماتور، القا الکترومغناطیسی است.

 ج- یک جز اصلی شبکه قدرت ترانسفورماتور است.

 د- برای کسب آگاهی بیشتر در مورد ترانسفورماتور به ترانسفورماتور چیست ؟ کاربرد و نحوه ی کار آن به زبان ساده مراجعه کنید.

۷- ترموستات

ترموستات رو معمولا در دستگاه‌هایی که برای سرد کردن یا گرم کردن هستند به کار می‌برن. در واقع برای اینکه دمای یک وسیله رو در یک محدوده خاص نگه داره، مورد استفاده قرار می‌گیره. یک نمونه از اون رو در شکل زیر می‌تونین ببینین.

ترموستات چیست

ترموستات چیست

نکات ترموستات

 الف- قانون پایستگی انرژی در این مورد صدق می‌کند، یعنی ولتاژ جریان در سیم اول با ولتاژ جریان در سیم دوم برابر است.

 ب- دو نوع معروف ترموستات، نوع‌های الکترونیکی و الکترومکانیکی هستند که هر کدام کاربرد خاصی دارند. 

 ج- در ترموستات الکترونیکی یک رله وجود دارد.

 د- برای کسب آگاهی بیشتر در مورد ترموستات به ترموستات چیست و کاربرد آن در کجاست؟ مراجعه کنید.

۸- ژنراتور

ژنراتور وسیله‌ای هست که با استفاده از نیروی مکانیکی برق تولید می‌کند. یک نمونه از اون رو در تصویر زیر می‌تونین مشاهده کنید.

ژنراتور چیست

ژنراتور چیست

نکات ژنراتور

 الف- می‌تواند به عنوان منبع اصلی تامین برق به کار برده شود.

 ب- در ژنراتور نیز سیم‌پیچ‌هایی وجود داره، که از اونها برای ایجاد انرژی الکتریکی استفاده میشه.

 ج- برای کسب آگاهی بیشتر در مورد ژنراتور به ژنراتور چیست و کجا کاربرد دارد مراجعه کنید.

۹- میکروکنترلر

میکروکنترلر به هر قطعه‌ای که از قبل عملکرد و وظیفه‌ش مشخص شده باشه و براش برنامه‌ریزی صورت گرفته باشه میگن. یک میکروکنترلر از خانواد ۸۰۵۱ رو در زیر می‌تونین مشاهده کنید.

میکروکنترلر

میکروکنترلر

نکات میکروکنترلرها

 الف- میکروکنترلرها ورودی و پردازشگر و خروجی دارند. 

 ب- برای برنامه‌نویسی میکروکنترلرها از زبان‌های سی، بیسیک و اسمبلی استفاده میشه.

 ج- سه خانواده مهم از میکروکنترلرها AVR , 8051 و PIC هستند.

 د- برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد میکروکنترلرها به انواع میکروکنترلرها و مقایسه خانواده‌های مختلف آن بروید.

۱۰- بردبورد

بردبورد یک برد هست که یه سری سوراخ روی اون قرار داره و می‌تونیم با استفاده از اون مدارها رو طراحی و شبیه‌سازی کنیم. بردبورد باعث صرفه جویی در زمان مونتاژ میشه. 

بردبورد چیست

بردبورد چیست

نکات بردبورد

 الف- بردبوردها برای ساخت مدار سیم‌های مخصوص دارن، البته ضرورتی به استفاده از اونها وجود نداره.  

 ب- برای اتصال مدار، در قسمت اول و دوم بردبورد باید به صورت افقی قطعات را وصل کرد و در قسمت دوم و سوم به صورت عمودی.

 ج- برای کسب آگاهی بیشتر در مورد بردبوردها به بردبورد چیست و چگونه کار می کند  مراجعه نمایید.

 

No votes yet.
Please wait...

برچسب ها

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “آشنایی با قطعات الکترونیکی – ترانزیستور، خازن، مقاومت، ژنراتور و …”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آمار سایت