توضیح کامل شارژ و دشارژ خازنها
با عرض سلام و روز بخیر. همانطور که میدانید، خازن در اکثر مدارها کاربرد دارد و نقش مهمی را ایفا میکند. با توجه به این موضوع؛ در این پست قصد داریم مطلبی در خصوص شارژ و دشارژ کردن خازنها بنویسیم. امیدواریم کاربردی باشد.
شارژ خازن
دو صفحه خازن را x و y مینامیم. وقتی یک خازن را به صورت زیر به یک باتری وصل کنیم (یعنی قطب مثبت باتری به صفحه x متصل باشد و قطب منفی به صفحه y)؛ الکترونهای موجود در قطب منفی باتری به صفحه y منتقل میشوند و همچنین، الکترونهایی از صفحه x به قطب مثبت باتری جذب میشوند؛ به این فرایند شارژ خازن میگویند.
به زبان ساده یعنی وقتی که، صفحه y بار الکتریکی منفی میگیره و صفحه x حاوی بار الکتریکی مثبت میشه 😀 . شکل زیر نحوه اتصال خازن به باتری را نشان میدهد:

شارژ خازن
شارژ خازن معمولا خیلی سریع اتفاق میافتد، مگر اینکه با استفاده از مقاومت سرعت شارژ را کاهش داد. لازم به ذکر است که بعد از شارژ کامل، ولتاژ باتری دقیقا معادل با ولتاژ دو سر خازن خواهد بود. همچنین خازن در این حالت، مثل یک باتری عمل میکند و از انرژی که در آن ذخیره شده است میتوان استفاده کرد.
دشارژ خازن
دشارژ به معنی خالی شدن شارژ خازن است. اگر خازن بدون استفاده بماند به مرور زمان و با سرعت کم شارژش خالی میشود. این اتفاق از طریق لایه دیالکتریک که لایه میانی خازن است اتفاق میافتد. (برای آشنایی با ساختار خازن به پست قبلی مراجعه نمایید.)
اگر بخواهیم خازن با سرعت بالا دشارژ شود کافیست، در دو سر خازن یک رسانا قرار دهیم. (رسانا جریان را به سرعت عبور میدهد و به سرعت آن را تخلیه میکند). ذکر این نکته حائذ اهمیت است که، اگر برای دشارژ کردن خازن از اتصال کوتاه استفاده کنید، احتمالا خازن صدمه خواهد دید.

دشارژ خازن
ممنونیم از اینکه سایت ام سی الکترونیکز را برای آموزش مبانی پایه الکترونیک به زبان ساده انتخاب کردید. برای یادگیری در این زمینه باز هم به سایت ما سر بزنید.
چند مطلب مشابه:
انواع خازن ها و خصوصیات هر نوع
انواع مقاومتها و اندازه گیری اندازه مقاومت ها
تفاوت جریان مستقیم و متناوب به زبان ساده
آشنایی با قطعات الکترونیکی – ترانزیستور، خازن، مقاومت، ژنراتور و …
برچسب ها mcelectronics.irآموزش الکترونیک از پایهآموزش الکترونیک به زبان سادهام سی الکترونیکزتخلیه خازنذخیره انرژی در خازنشارژ و دشارژ خازن
0 دیدگاه در “توضیح کامل شارژ و دشارژ خازنها”